Mati Tak Mengira Usia

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, September 3, 2012

"MUSLIMAH CELIK"

Alhamdulillah tsumma alhamdulillah
terasa malu dengan diri sendiri
setiap tahun hanya 4 entri ja yang mampu diberi
Sibuk sangat ke aku nie? =(


Baiklah,, tamat sudah pengajian ku di bumi y penuh barakah.. kini aku sedang mempersiapkan diri sebelum bergelar seorang mahasiswi di universiti duniawi mahupun ukhrawi..

aku sangat gemarkan diskusi , dan aku juga sudah jatuh cinta pada talaqqi,, kedua2 ini membawakanku kepada ketenangan dalam beramal^^

Baru-baru ini aku dan teman2 berborak mengenai POLEMIK HUDUD. aku tidak mahu mengulas sangat mengenai perihal ini kerana banyak pihak sudah memperkatakannya. Cuma satu impian ku dari dulu,, aku mahu ISLAM itu tertegak kembali,, ameen ya Allah..

Sedang rancak berbual mengenai isu ini, tiba-tiba seakan dipakukan oleh satu statement
Sepatutnye skrang kita buat kerja.. tidak perlu ulas mengenai HUDUD, biar pimpinan PAS yg berbicara.
 nasihat TGNA; Bila sesuatu undang2x digubal, ada ke Kerajaan tanya kt Rakyat dahulu? Tidak sama sekali.. Begitulah uUndang-Undang ALLAH ini.. Fikirkanlah..
Syukran atas respon ini. Cuma aku bukan mahu mengeruhkan keadaan tetapi sekadar cuba ingin memenuhi tuntutan sebagai seorang pemudi seperti yang dinyatakan dalam Laman Tarbawi: seorang rakan maklumat yang aktif ataupun rakan inspirasi yang kolektif dalam menghadapi PRU 13 nanti [xsabar..]

alhamdulillah,, aku cuba menyelami filosofi politik dalam kaca mata Islam. Selesai menamatkan buku Muslimah Celik Politik, Politik dan Pilihanraya Menurut Islam dan tengah loading buku politik o Prof Yusof al-Qaradhawi.. ada sesuatu yang ingin aku kongsikan:
panjang perbahasan mengenai isu ni,, namun buat masa inilah saluran tuk menyatukan ummat. 

boleh rujuk buku ini serta buku2 lain y dirujuki
oleh pengarang ini.
mengenai peranan muslimat peka dengan isu semasa^^
rupanya terdapat dalil & nas2 untuk menolak hujah2 y mengatakan
1.Wanita diperintah supaya tinggal di rumah
2.Wanita pemimpin lelaki[ahli parlimen]
3.Guna kaedah sadduzzarai' [pencegahan]
supaya terhindar daripada fitnah

Pilihanraya adalah salah satu kaedah MUWAJAHAH SILMIYYAH [berdepan secara damai]. Jadi sebelum memasuki ke fasa itu, isu2 yang dipolemikkan perlu sama2 kita fahami dan telusi agar tidak dikebumi sehingga tak jumpa akar umbi dan tuntutan ini tidak terlepas kepada muslimin SAHAJA.

Suka dengan statement sahabatku:
"Dalam dasar yang sama, wujudnya ide baru yang 'mencabar' ide tradisi... Dan setiap ide pastinya ad pengikut... Kekadang berlaku penggeseran y maha dahsyat diantaranya mencetuskan polemik2,.. Bg aku lebih gemar meletakkan diri ditengah2 penggeseran tersebut, menuetralkan kdua2 pandgan menjadi pandgan y brlari ke depan sambil menarik yang mereka berjalan dibelakang.."
ya, tapi sebelum mahu meneutralkan perlu ada ilmu yang utuh.. jadi jom sama2 pekakan mata dan beratkan jiwa isu2 yang menjadi polemik negara.. muga ada saham yang mengalir di sana^^

"Kalau ada sentuhan wanita, politik menjadi lebh indah,lebih santun dan lebih damai"
almarhumah yoyoh yusrah, politikus muslimah indonesia
muga hidup dan matiku dalam perjuangan ISLAM
wallahualam

No comments:

Post a Comment